Profesjonalna restauracja posiadająca renomę potrzebuję najlepszych ludzi, którzy będą w stanie ją poprawić.
Dwie najważniejsze rolę, dzięki którym możliwe jest odniesienie sukcesu to kelner oraz kucharz.
Mimo, że każdy ma oddzielną rolę w restauracji, to jedno bez drugiego trudno sobie wyobrazić.
Kucharz jako głównodowodzący
Zaczynając od tematu kucharza. Musi on mieć przede wszystkim kunszt kulinarne. To jego dania w głównej mierze przyciągają do restauracji.
By wszystko mogło przebiegać bez problemu należy mieć odpowiednie wyposażenie kuchenne. Są to narzędzia, bez których kucharz nie jest w stanie nic zrobić.
Takim wyposażeniem są oczywiście najlepszej jakości patelnie, garnki oraz zestawy noży, które posłużą do krojenia produktów.
Prócz elementów niezbędnych do gotowania, kucharz musi być odpowiednio ubrany. Jego strój powinien być wygodny, tak by nie krępował jego ruchów. Przyjęło się także, że czapki kucharskie są niezbędną częścią stroju. Świadczą one o doświadczeniu kucharza oraz jego pełnym poświęceniu. Rekawice kuchenne są równie pomocne. Dzięki nim zapewniona jest ochrona przeciw gorącym daniom.
Kelner- profesjonalna obsługa klienta
Rola kelnera sprowadza się zaś do robienia świetnego pierwszego wrażenia. Kelner musi być kulturalny, uśmiechnięty, pełen charyzmy, a jego strój elegancki.
Znakiem rozpoznawczym każdego obsługującego są zapaski kelnerskie.